A lélek fájdalmának fizikai jelei is vannak!
A lélek fájdalmának fizikai jelei is vannak!
Nehezen jut el az ember pszichiáterhez!

Nem csak azért, mert le kell gyűrnie a régi beidegződéseket, a megbélyegzéstől való félelmet, de azért is, mert sokszor csak későn születik meg a felismerés: a fizikai problémáknak bizony lelki okai vannak, magyarázza dr. Drăgălău Lavinia, a Hám János Orvosi Központ felnőttekre szakosodott pszichiátere.

 

Szomorú fejlemény azonban, hogy a világjárvány következtében megnőtt a kezelésre szorulók száma. „A szociális távolságtartás, a munkahelyi instabilitás, a pénzügyi bizonytalanság mind-mind oda vezetett, hogy robbanásszerűen megnőtt a depresszióval, pánikrohamokkal, szorongásos zavarokkal küszködők száma”, számol be tapasztalatairól a szakember. A bajt csak tetézi, hogy a pandémia évei alatt sok krónikus beteg kezelése is szünetelt, ami tovább növeli a páciensek számát. Örömteli változás viszont, hogy az emberek egyre nyitottabbak, bátran és bizalommal fordulnak segítségért.

 

„A páciens azt tapasztalja, hogy fáj a feje, a gyomra, hevesen ver a szíve, hányingere van, ideges, nem tud aludni, nem tud koncentrálni. Amikor ismételt vizsgálatok után kiderül, hogy nincs semmilyen komolyabb szervi problémája, akkor még jobban elbizonytalanodik. Pedig ilyenkor a lelkével, a pszichéjével kellene foglalkoznia”, vázolja fel a beteg leggyakoribb útját Drăgălău doktor. Kétségtelenül fontosak a szervi vizsgálatok, a különböző zavaroknak azonban sok esetben lelki okai vannak. Ezt nevezzük szomatizációnak: amikor a fizikai tünetek halmaza nem magyarázható szervi elváltozásokkal, pedig a beteg tünetei erre utalnának. 

 

„Amikor hirtelen alvászavar, koncentrációs zavar, idegesség, szorongás lép fel, akkor jó eséllyel pszichés problémával állunk szemben. Különösen igaz ez a 30-40 éveseknél, akinek koruknál fogva nem kellene komolyabb szervi megbetegedéstől tartaniuk”, magyarázza a temesvári Victor Babes Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen végzett szakember, aki a szakképesítését is a Bega-parti városban, az Eduard Pamfil Pszichiátriai Klinikán végezte. 

 

A Hám János Orvosi Központ mellett a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház akut pszichiátriai osztályán is dolgozó Drăgălău doktor felhívja a figyelmet, hogy a súlyos, sürgősségi eseteket csak beutalással lehet kezelni, de a járóbeteg-ellátással is szép eredményeket lehet elérni: legyen szó depresszióról, szülés utáni depresszióról, szorongásról, koncentrációs zavarokról, de akár demenciáról vagy éppen függőségekről...

 

„A megnövekedett átlagéletkorral együtt nő a demenciával küzdők száma is. Gyógyszeres rendszeres kezeléssel azonban lassítani lehet a kognitív képességek romlását, a figyelem-és memóriazavar kialakulásának gyorsulását”, biztosít a pszichiáter. 

 

Ami a függőséget illeti, felénk az alkohollal kapcsolatos gondok a gyakoriak, de drogproblémák is előfordulnak. Drăgălău doktornő praxisában megfordultak már szerencsejáték-függő páciensek is, de ide sorolhatók az elektronikus eszközöktől (telefon, számítógépes játékokok, stb...) való függőség is. „Akkor beszélünk függőségről, amikor már a szociális, szakmai tevékenységünket zavarja. Ezt persze elsősorban környezetünk, a család, a munkatársak veszik észre. Az alkohol-és drogfüggőségben szenvedők már csak súlyos helyzetben jutnak el hozzánk, ilyenkor beutalásra van szükség”, magyarázza.

 

A páciens számára rendkívül nehéz felismerni a problémát, szembenézni önmagával és elhatározásra jutni. A páciens szenved, ezért nem szabad elítélni, megbélyegezni”, figyelmeztet dr. Drăgălău. 

 

„A páciens a panaszaira válaszokat akar, megnyugvást. Az első lépés, hogy azonosítjuk a probléma okát, aztán következhet a kezelés: ez lehet gyógyszeres, vagy pszichoterápiás. Orvosok, pszichológusok, pszichiáterek egy csapat vagyunk, együtt próbálunk segíteni.”

 

A doktornő jó tanáccsal is szolgál: „Foglalkozzunk többet a lelkünkkel, magunkkal! Ne veszítsük el identitásunkat, ne feledkezzünk meg magunkról: szakítsunk időt arra, amit szeretünk csinálni, ami örömet okoz. És szocializálódjunk!”. Sajnos a pandémia miatt  érezhetően visszaesett a szocializáció szintje, főleg a fiatalok esetében, akik körében egyre népszerűbbek az online kapcsolattartási formák, amire szintén oda kell figyelnünk, teszi hozzá.

 

Dr. Drăgălău Lavinia pszichiátert Szatmárnémeti legújabb és igazi csúcstechnológiával felszerelt klinikáján, a Hám János Orvosi Központban a Stefan cel Mare utca 13. szám alatt (bejárat a Ceahlăului utcáról) lehet elérni. Előjegyzést kérni személyesen a klinika székhelyén, illetve telefonon, a 0361.733.018-as számon lehet.