Arterioscleroza, arteriopatia
Arterioscleroza, arteriopatia
Arteriopatia este consecința arteriosclerozei, care conduce la îngroșarea pereților vasculari și îngustarea patologică a lumenului vascular. Ateroscleroza reprezintă îmbolnăvirea vaselor sangvine (artere) în întregul corp.

Cauzele arteriopatiei
 
Elasticitatea arterelor scade treptat, vasele devin rigide, endoteliul (membrana interioară a arterei) devine neregulat ceea ce favorizează aderarea lipidelor sanguine și a componentelor celulare ale sângelui de peretele arterial. În urma acestui proces, lumenul arterial (interiorul vaselor sanguine, spațiul pe unde are loc circulația sângelui) se îngustează sau se închide astfel devine obstruat. 
 
Printre cauzele sau factorii de risc ale aterosclerozei se numără fumatul, diabetul zaharat, obezitatea, cauze genetice, valori crescute ale lipidelor sanguine (colesterol și trigliceride), hipertensiunea arterială și sedentarismul.
 
 
Simptomele arteriopatiei

 
Din cauza lumenului îngustat, prin vasele sanguine ajunge mai puțin sânge bogat în oxigen la organele țintă și la țesuturi. La început, acest fenomen nu cauzează simptome, dar treptat și în condiții de efort fizic apar simptomele arteriopatiei. Depistarea precoce a arteriopatiei poate preveni apariția unor simptomatologii foarte grave. 
Simptomele arteriopatiei depind de gradul de îngustare sau ocluzie completă, respectiv de localizarea ocluziei. Dacă ocluzia se află la nivelul membrului inferior, pacientul acuză durere cronică, parestezie locală, crampe musculare sau oboseală musculară după cativa metri de mers pe jos.
În cazuri mai grave apare durerea de repaus, colorația piciorului, necroza piciorului sau răni care nu se vindecă.
 
 
Diagnosticul arteriopatiei
 
Este recomandat să ne adresăm medicilor care se ocupă de ANGIOLOGIE (medic internist, cardiolog sau chirurg vascular) care vor stabili prin discuția cu pacientul (anamneză), examen fizic și la nevoie mini doppler arterial (indice glezna-braț), respectiv ecografie vasculară (doppler duplex color) existența bolii arteriale, stadiul acesteia, respectiv planul terapeutic.
 
 
Tratamentul arteriopatiei

 
La fel ca în terapia tuturor bolilor cardiovasculare, cel mai bun tratament este prevenția. Miscarea regulată, greutatea corporeală optimă, lipidele sanguine în limite normale sunt măsurile necesare și, dacă există, diabet zaharat să fie bine controlat. De asemenea, abandonarea fumatului este cea mai importantă componentă a terapiei. 
Arteriopatia deja existentă se tratează cu medicamente vasodilatatoare, hemoreologice, pe lângă tratamentul factorilor de risc. Se mai pot utiliza curele de mers și mofete care au un efect benefic asupra circulației. 
În stadiu avansat, chirurgul vascular efectuează intervenție endovasculară sau by-pass arterial, iar dacă membrul nu poate fi salvat se recomandă amputația acestuia. 
Pentru evitarea acestor intervenții extreme și pentru a fi posibil un diagnostic precoce, trebuie respectate recomandările medicului.