Clinica
Clinica

Acum aproape 200 de ani, mai exact în 1826, Hám János, cel care era episcopul de la acea vreme al diecezei romano-catolice, a început construirea clădirii Zárda. Scopul episcopului era ca înființarea acestei instituții să aducă cu sine un sprijin și un ajutor, deservind necesitățile, de ordin social, ale comunității.

 

Cu trecerea timpului, decenii întregi, Zárda a fost căminul Surorilor de Caritate “Sfantul Vincentiu de Paul”, care au contribuit major în ajutorarea celor aflați în situații dificile, oferindu-le servicii medicale și totodată venind și în sprijinul educației acestora.

 

În 1948, după naționalizare, clădirea și-a pierdut funcția inițială apoi, în 2000 pe baza Legii Restituției aceasta a revenit în sânul Bisericii Catolice, din nou în proprietatea Surorilor de Caritate, dar a revenit într-o stare avansată de degradare.

 

În 2015, episcopul Diecezei Romano-Catolice Satu Mare, Schönberger Jenő, și-a exprimat dorința și intenția ca această clădire să adăpostească din nou o instituție care vine în întâmpinarea nevoilor sociale ale comunității din regiune. Proiectul său a prins viață și funcționează ca o instituție de sănătate modernă. Cu sprijinul episcopiei, în 2021, și-a deschis porțile ambulatoriul instituției. Documentația pentru funcționare a spitalului de zi, este în curs de avizare. 

 

În cadrul acestui centru medical se pot regăsi specialități medicale precum O.R.L., Gastroenterologie, Ortopedie-Traumatologie, Urologie, Cardiologie, Oftalmologie, Medicină Internă, Neurologie, Dermato-venerologie, Psihologie clinică și psihoterapie, Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, respectiv Endocrinologie.

 

Cabinetele sunt dotate cu aparatură și dispozitive de ultimă generație, iar echipa medicală cu grad înalt de calificare și pregătire dorește atingerea unui nivel de excelență prin diagnosticarea, tratamentul și oferirea de îngrijiri medicale la standardele cele mai înalte.