Rólunk
Rólunk

Amikor 1826-ban Hám János, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke hozzáfogott a Zárda-épület megépítéséhez, szándéka egy olyan intézmény megteremtése volt, ami évszázadokon átívelve és rászoruló embertársainknak segítséget nyújtva, a helyi közösség szociális céljait fogja szolgálni.

 

A zárda épülete évtizedeken át a Páli Szent Vince-ről nevezett Szatmári Irgalmas Nővéreknek adott otthont, akik meghatározó szerepet vállaltak a régió rászorulóinak megsegítésében, egészségügyi ellátásában és oktatásában. Számtalan intézmény, iskola, óvoda, kórház, aggmenház, szegényeket segítő tevékenység jelzi a „kedvesnővérek” áldásos munkáját.

 

1948-ban, az államosítás után, az épület elvesztette eredeti funkcióját. Majd a 2000-es években a restitúciós törvény alapján, teljesen leromlott állapotában került vissza a katolikus egyház, pontosabban az Irgalmas Rendi Nővérek tulajdonába.

 

2015-ben Schönberger Jenő, az Egyházmegye Püspöke kinyilvánította azon szándékát, hogy az épület újra a helyi közösség szociális érdekeit szolgáló intézménnyé váljon. Elképzelése egy, a modern kor szellemének is ki kihívásainak megfelelő egészségügyi intézmény formájában valósult meg. A Püspökség aktív szerepvállalása mellett 2021-re megnyitotta kapuit az egészségügyi járóbeteg rendelő központ. A hozzá kapcsolódó nappali ellátást nyújtó kórház hamarosan megnyitja kapuit.

 

Az egészségügyi központban számos orvosi szakterületen lehet szakembereket találni, mint például fül-orr-gégészet, gasztroenterológia, ortopédia-traumatológia, urológia, kardiológia, szemészet, belgyógyászat, neurológia, bőrgyógyászat, pszichoterápia, onkológia, hematológia, általános sebészet, reumatológia, diabetológia, klinikai táplálkozás és dietetika, valamint endokrinológia. Emellett a képalkotó központot a legmodernebb eszközökkel szerelték fel, mint például a CT, ultrahang, röntgen és csontsűrűség mérés.

 

Valamennyi szakrendelő felszereltsége a jelenlegi legmagasabb fokú szakmai ajánlásokat figyelembe véve lett kiválasztva. Dinamikusan bővülő csapatunkban számos jól képzett, tapasztalt szakorvos és nővér áll a hozzánk forduló páciensek rendelkezésére.

 

A ránk hagyott örökséget megőrizve, keresztény hagyományainkat ápolva, egy olyan egészségügyi centrum jött létre, mely modern technikával felszerelve, magas szakértelemmel és emberközpontú szervezéssel a gyógyulást kereső embertársainkat szolgálja.