Avem o veste rea și una bună despre diabet ! Cea rea se referă la faptul că numărul îmbolnăvirilor este în creștere, raportat la nivel mondial. Vestea bună este însă că, medicina a progresat uimitor în primul rând în tratamentul diabetului de tip 2! Cu toate acestea, cel mai eficient tratament presupune diagnosticul precoce – despre aceste aspecte vorbim cu dr. Raluca Breban, medic diabetolog în cadrul Centrului Medical „Hám János”.
Doamna doctor și-a finalizat studiile cu exact 10 ani în urmă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, după care, timp de 4 ani de zile a lucrat ca rezident în cadrul Spitalului Județean Cluj. A urmat o perioadă de 5 ani la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, lucrând în paralel și în cadrul Clinicii West Medica, însă din decembrie anul trecut oferă consultații exclusiv la clinica nouă și modernă ”Ham Janos” din Satu Mare.
Dar ce este, totuși, diabetul, care potrivit statisticilor afectează 11,6% din populația României ? Principala sursă de energie a celulelor constă în zaharide, adică glucoză. Aceasta ajunge în celule cu ajutorul insulinei, hormon secretat de celulele beta din pancreas. În condițiile în care glucoza nu ajunge în celule, atunci rămâne în sânge, crescând nivelul glicemiei – ceea ce este un factor declanşator pentru diabet.
În ce situații nu ajunge glucoza în celule ? Pe de o parte, dacă pancreasul nu secretă suficientă insulină - aici este vorba despre diabetul de tip 1 (boala autoimună) – sau dacă celulele devin rezistente la insulină – vorbim despre diabetul de tip 2.
„Dacă diabetul de tip 1 apare la cei cu predispoziție genetică, cel de tip 2 este cauzat în mare parte de stilul de viață necorespunzător” explică dr. Breban. Dintre factorii de risc amintim nutriția inadecvată, stresul și stilul de viață sedentar. „Să mâncăm cât mai multe legume, fructe și alimente din făină integrală. Să ne ferim însă de consumul de alimente bogate în zahăr, grăsimi și sare. Să nu consumăm prea multe alimente procesate. Dincolo de toate acestea este foarte importantă mișcarea, fiind recomandat să alocăm zilnic câte 30 de minute pentru mișcare. Cheia succesului este găsirea echilibrului dintre cele două (alimentație sănătoasă/ activitate fizică) ”, explică specialistul Centrului Medical „Hám János”.
Pe lângă toate acestea, tot în categoria factorilor de risc intră și greutatea corporală excesivă, fumatul și stresul.
Diabetul este o boală periculoasă și pentru faptul că mult timp este asimptomatică. „Aceasta este o boală silențioasa”, conchide dr. Breban.
Ideal ar fi, să ne observăm organismul, deoarece există o serie de semne de alarmă. Unul dintre acestea este polidipsia (când omul consumă lichide în exces), poliuria (urinează mai frecvent decât ar fi normal ), nicturie (urinări în cursul nopții), polifagia. Simptomatologia diabetului de tip 1 este mai drastică, scădere ponderală importantă cu toate că mâncăm mai mult, stări de oboseală, ori somnolență,se poate ajunge la deshidratare totală, sau chiar comă.
Dacă nu este tratat corespunzător, diabetul poate avea complicații serioase: afectare a membrelor inferioare (polineuropatie diabetică), afectare oculară (retinopatie diabetică - se poate ajunge la orbire totală), ale rinichilor (nefropatie diabetică) , bolile cardio-vasculare (infarct miocardic), hemoragii cerebrale etc.
„Diagnosticul precoce și tratamentul corespunzător ne scapă de multe complicații” spune doamna dr. Breban. „În principal, peste vârsta de 45 de ani este indicată pentru fiecare persoană participarea la un screening. În special, aceasta este importantă pentru persoanele care au în familiile lor aparținători (mama, tata, frați, surori) cu diabet, la persoanele cu suprapondere sau obezitate ”, a completat medicul diabetolog.
În cadrul Centrului Medical „Hám János” pot fi efectuate toate aceste analize de rutină. Însă nu doar atât: ci începând de la investigațiile de la nivelul membrelor inferioare și până la doppler, pot fi efectuate în cadrul clinicii. În cazul diabetului de tip 1, insulina trebuie administrată din exterior, în timp ce diabetul de tip 2 poate fi tratat medicamentos, cel puțin la început. La primii pași nu este nevoie de administrarea de insulină, dar dacă simptomatologia se complică, pacientul poate să ajungă și în acest stadiu.
„În ultimii ani, farmacologia diabetului de tip 2 a progresat uimitor. Medicația inovativă aparută a demonstrat nu numai eficiența în ceea ce privește reglarea metabolismului, ci și influența lor pe riscurile cardio-vascular, scădere ponderală și protectie renală”, spune doamna doctor Breban. „Adoptarea unui stil de viață sănătos poate preveni, sau întârzia apariția diabetului (mai ales la persoanele cu exces ponderal)”.
Conform datelor statistice, din 10 români unul se luptă cu diabetul. Din păcate, chiar dumneavoastră puteți fi acel unu din 10! Participați la screening-uri, ca să se poată stabili un diagnostic precoce. Dr. Raluca Breban vă așteaptă zilnic la Centrul Medical „Hám János”, situat pe strada Ştefan cel Mare, nr. 13 (intrare de pe strada Ceahlăului). Având contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pacienții cu bilete de trimitere de la medicii de familie, beneficiază de consultații gratuite.
Programările pot fi solicitate personal la sediul clinicii, sau la numărul de telefon 0361.733.018.