Cukorbetegség: Ön is lehet az a bizonyos tízedik személy!
Cukorbetegség: Ön is lehet az a bizonyos tízedik személy!

Van egy rossz és egy jó hírünk a cukorbetegséggel kapcsolatban! A rossz, hogy az esetek száma folyamatosan nő világviszonylatban. A jó pedig, hogy az utóbbi időben a gyógyászat elképesztő fejlődést ért el elsősorban a kettes típusú cukorbetegség kezelésében! Mégis, a kezelés leghatékonyabb módja a korai felismerés – ezekről a kérdésekről beszélgettünk dr. Raluca Brebannal, a Hám János Orvosi Központ diabetológusával.


A doktornő pontosan tíz évvel ezelőtt végzett a kolozsvári Iuliu Hatieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, majd három évet dolgozott rezidensként a Kolozs Megyei Kórházban. Következett öt év a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban, amellyel párhuzamosan a West Medica Klinikában is rendelt, a tavalyi év decemberétől már kizárólag Szatmárnémeti legújabb és legkorszerűbb klinikáján érhető el. 


De mi is az a cukorbetegség, amely a statisztikák szerint Románia lakosságának 11,6%-át érinti? A sejtek legfontosabb energiaforrása a szőlőcukor, azaz a glükóz. Ez a legtöbb esetben az inzulin segítségével jut be a sejtekbe. Az inzulint a hasnyálmirigy termeli. Amennyiben a cukor nem jut be a sejtekbe, akkor a véráramba kerül, amitől megemelkedik a vér cukorszintje – ez pedig cukorbetegséget okoz. 


Milyen esetben nem jut be a glükóz a sejtekbe? Egyrészt, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint - ez az 1-es típusú cukorbetegség-, vagy ha a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra – ez a 2-es típusú cukorbetegség. „Amíg az 1-es típusú cukorbetegség rendre genetikai, veleszületett betegség, addig a 2-es típusút elsősorban a nem megfelelő életmód okozza”, magyarázza dr. Breban.


A rizikófaktorok közé tartozik a helytelen táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életmód. „Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket. Óvakodjuk viszont a túlzott édesség-, zsír- és só fogyasztástól. Ne együnk sok feldolgozott élelmiszert. Ezen túlmenően nagyon fontos a testmozgás, igyekezzünk naponta legalább 30 percet intenzív mozgásra szánni”, magyarázza a Hám János Orvosi Központ szakembere. Mindezek mellett a rizikófaktorok közé tartozik a túlsúly, a dohányzás, a kávéfogyasztás és a stressz.
A cukorbetegség azért is rendkívül veszélyes, mert sokáig tünetmentes. „Ez egy néma betegség”, fogalmaz rendkívül érzékletesen Breban doktornő.


Figyeljünk mégis oda a testünkre, van jó néhány figyelmeztető jel. Egyik ilyen a folyadékvesztés, amikor az ember többet iszik a megszokottnál és gyakrabban kell vizelnie – akár éjszaka is. Nem sok jót jelent az anyagcserénk zavara sem, amikor hirtelen fogyásnak indulunk, pedig rengeteget eszünk. Szintén árulkodó jel lehet a fáradékonyság vagy éppen az álmatlanság. Feltűnőbbek és drasztikusabbak a tünetek az 1-es típusú cukorbetegség esetén, amikor akár kiszáradás vagy éppen kóma is felléphet. Az elmosódott látás, a végtagok zsibbadása, a bőr és a húgyúti szervek fertőzése már súlyos problémákat sejtet. 


Amennyiben nem kezeljük, a cukorbetegségnek ennél is súlyosabb következményei lehetnek: a szív-és érrendszeri betegségek szívinfarktust vagy agyvérzést okozhatnak, a látászavarok pedig vakságig is elmehetnek.


„A korai felismerés és szakszerű kezelés azonban sok komplikációtól megszabadít minket”, mondja Breban doktornő. „Főleg 45 év fölött mindenkinek ajánlott évente egyszer részt venni rutinvizsgálaton. Fokozottan igaz ez azokra, akiknek a közeli rokonságában előfordult a cukorbetegség, illetve azokra, akik túlsúllyal küszködnek”, tette hozzá a diabetológus.


A Hám János Orvosi Központban el lehet végezni ezeket a rutinvizsgálatokat. De természetesen nem csak ennyit: a diabéteszes lábtól a Doppler-vizsgálatokig valamennyi szakvizsgálathoz rendelkezésre állnak a szükséges eszközök. A jó tanácsok mellett a kezeléshez is minden adott. A velünk született, autoimmun betegségnek számító egyes típusú cukorbetegség esetében azonnal kívülről kell pótolni az inzulint, míg a 2-es típusú cukorbetegség esetében gyógyszeres kezelés szükséges, legalábbis az elején.  Első lépésben nincs szükség tehát az inzulin pótlására, de ha súlyosbodik a helyzet, akár oda is eljuthat a páciens.  


„Az utóbbi években elképesztő fejlődést értek el a gyógyszerek a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. És nem csak az anyagcsere tekintetében, hanem a kardiovaszkuláris rizikó és a testsúly csökkentése tekintetében is”, bíztat Breban doktornő. „Amennyiben sikerül megszüntetni a rizikófaktort, mondjuk a túlsúlyt, akkor akár az is elérhető, hogy a páciens megszabaduljon a 2-es típusú cukorbetegségtől”.


A statisztikai adatok szerint tehát Romániában tíz emberből egy cukorbetegséggel küzd. Sajnos akár Ön is lehet az az egy! Vegyen részt rendszeres szűrővizsgálatokon, hogy idejében felismerje a bajt. Dr. Raluca Breban minden nap várja Önt a Hám János Orvosi Központban, a Stefan cel Mare utca 13. szám alatt (bejárat a Ceahlăului utcáról). És mivel szerződése van az Országos Egészségbiztosítás Pénztárral, háziorvosi küldő papír kíséretében a konzultáció ingyenes. Előjegyzést kérni személyesen a klinika székhelyén, illetve telefonon, a 0361.733.018-as számon lehet.