Hematologie
Știri

Hematologia este o ramură esențială a medicinei care se concentrează pe studiul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului sanguin și al organelor hematopoietice, inclusiv măduva osoasă, splina, ficatul și ganglionii limfatici. Această specialitate medicală este crucială pentru înțelegerea și gestionarea unei game variate de afecțiuni, de la anemii și tulburări de coagulare până la boli oncologice ale sângelui.

 


Hematologia oncologică reprezintă o ramură distinctă a hematologiei, axată în principal pe studiul și tratarea bolilor maligne ale sistemului sanguin. Acestea includ leucemiile acute și cronice, limfoamele, mielomul multiplu, precum și sindroamele mielodisplazice și mieloproliferative. În cadrul hematologiei oncologice, medicii hematologi își concentrează eforturile pentru a identifica și utiliza cele mai eficiente strategii de tratament, care pot include chimioterapie, terapie țintită, terapie cu celule stem sau alte terapii inovatoare.

 


Deoarece sângele și componentele sale joacă un rol vital în funcționarea organismului, hematologia este esențială pentru diagnosticul și managementul diferitelor afecțiuni, asigurându-se că pacienții beneficiază de îngrijire medicală adecvată și personalizată. Această disciplină medicală utilizează o varietate de tehnici și teste, precum analize de sânge, biopsii de măduvă osoasă și imagistică medicală, pentru a stabili diagnosticul corect și pentru a dezvolta planuri de tratament individualizate, adaptate nevoilor fiecărui pacient.

Servicii


Consultație hematologică:
Evaluarea istoricului medical al pacientului și a simptomelor sale, urmată de un examen fizic detaliat pentru identificarea posibilelor afecțiuni hematologice.
Analize de laborator:
Includ testele de sânge, care pot evalua nivelurile de hemoglobină, hematocrit, globule roșii, globule albe și trombocite, precum și alte parametri relevanți pentru diagnosticarea anemiei, leucemiei, limfomului și altor afecțiuni hematologice.
Biopsie de măduvă osoasă:
O procedură minim invazivă utilizată pentru colectarea de mostre de țesut măduvă osoasă pentru diagnosticarea unor afecțiuni precum leucemia, mielomul multiplu și limfoamele.
Terapie țintită:
Administrarea de medicamente specifice care vizează anumite anomalii moleculare din celulele canceroase în cazul unor afecțiuni maligne, cum ar fi leucemiile mieloide cronice.
Diagnostic și gestionarea tulburărilor de coagulare:
Evaluarea și tratamentul afecțiunilor care afectează procesul normal de coagulare a sângelui, potențial compromițând capacitatea acestuia de a se coagula sau de a opri sângerarea.

Cele mai recente articole
Insulinorezistența
Insulinorezistența
În zilele noastre, numărul persoanelor care trăiesc cu insulinorezistență crește rapid. Mulți dintre ei nici măcar nu știu că au o astfel de problemă, deși insulinorezistența nedepistată poate duce din păcate la numeroase afecțiuni, în primul rând, desigur, la dezvoltarea diabetului zaharat. Haideți să vedem ce este această problemă de sănătate atât de des menționată în prezent, cum poate fi diagnosticată și, cel mai important, cum ne putem lupta cu ea!
Arterioscleroza, arteriopatia
Arterioscleroza, arteriopatia
Arteriopatia este consecința arteriosclerozei, care conduce la îngroșarea pereților vasculari și îngustarea patologică a lumenului vascular. Ateroscleroza reprezintă îmbolnăvirea vaselor sangvine (artere) în întregul corp.