Hónapról hónapra fejlődik az ortopédiai ellátás is a Hám János Orvosi Központban!
Hónapról hónapra fejlődik az ortopédiai ellátás is a Hám János Orvosi Központban!
A Hám János Orvosi Központ heti rendszerességgel ortopédiai szakrendelést is biztosít a mozgásszerv betegségeiben szenvedő páciensek számára.

Az igényesen felújított, patinás épület visszafogott belső eleganciája fogad minket. Az első emeletre, ahol a szakrendelő található, lift is vezet, ezért akár kerekes székkel vagy járókerettel is könnyen megközelíthető. A beszélgetésre bizalmat gerjesztő közvetlenséggel vár minket dr. Bartha Lóránd, az intézmény ortopéd traumatológus szakorvosa.


Doktor Úr, beszéljen szakmai múltjáról!

Az orvosi egyetemet Marosvásárhelyen végeztem, de rövid idő után, hajtva a nyugati világ adta lehetőségektől, Németországba költöztem. Ott töltöttem a rezidensképzésem, végül a szakvizsgámat is ott végeztem. Nagyon változatos intézményekben dolgoztam, kezdve egy müncheni magánklinikától a Bochumi Egyetemi Klinikáig. Ez a sok változás lehetőséget adott, hogy az ortopédia és a baleseti sebészet több területén is tanulhassak.  A hazaköltözés előtti években egy sportklinikán voltam főorvos. Itt többnyire a térdízület tartó szerkezeteinek (szalagok, porcok) sérülés utáni helyreállításával foglalkoztunk.

 

Milyen problémákkal fordulnak a leggyakrabban Önhöz?

Főállásban a Szatmárnémeti Sürgősségi Kórház alkalmazottja vagyok, ezért látom a nagyon előrehaladott stádiumban levő ízületi kopásokat, degeneratív elváltozásokat, baleseti sérüléseket. Sajnos az esetek többségében túl későn, a betegség előrehaladott stádiumában, amikor már tűrhetetlen a fájdalom, kérnek a páciensek orvosi segítséget. Ilyenkor már nehezebb helyreállítani az egészséget.
Örvendetes számomra, hogy itt a Centrumban (Hám János Orvosi Központban szerk. megj.) eljuthat hozzánk egy beteg már a panasz kezdeti stádiumában is. Ilyenkor még jó eséllyel mérsékelhetjük a kiváltó tényezőket, felhívhatjuk a figyelmet életvezetési hibákra (pl. túlsúly mértékelése, nem megfelelő tartás, sport hiánya). Ezekben az esetekben van lehetőség a megfelelő fájdalomcsillapító kezelés bevezetésére (figyelembe véve a páciens társbetegségeit) vagy elkezdhetjük különböző gyógyászati segédeszközök alkalmazását. Gyakori probléma a térdízület fájdalmas kopása. Ezekben az esetekben alkalmazhatunk gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmazó injekciókat, ha a páciens időben fordul orvoshoz.


Mit jelent az Ön számára a Hám János Orvosi Központ?

Az intézmény megjelenésében és szervezésében nyugati színvonalú. Fontosnak tartom, hogy azáltal, hogy egy átlátható rendszert teremtünk, amelyben mindenki könnyen mozoghat képalkotó vizsgálatoktól (röntgen, ultrahang) akár laborvizsgálatokon át a konzultációig, csökkenthetjük a betegek orvostól való félelmét és megteremtjük azt a légkört, amelyben a központi szerepet a páciens kapja - hiszen a kölcsönös bizalom felépítése a sikeres kezelés kulcsa. Ezen kívül fontosnak tartom a szakmai színvonal megtartását. Az intézményben hamarosan CT (komputertomográf) is a rendelkezésünkre áll, lehetővé téve a nagyon pontos képalkotást. A központ fejlődése azonban folyamatos.


Hogyan látja a jövőt?

A Hám János Orvosi Központ  a képalkotó diagnosztikai egységen kívül rendelkezik egy ambuláns műtővel is, amelynek az engedélyeztetése folyamatban van. A mai világban az egészségünk után talán az időnk a legnagyobb érték. Egy ambuláns műtéti központ lehetővé teszi a kisebb beavatkozások (pl. artroszkópia, alagút szindróma, lábsebészet) elvégzését egy olyan rendszerben, amelyben a páciens csak egy napot tölt el kórházi környezetben. Ez a modell egyre gyakoribbá válik, mivel mozgásszervi betegségek már az aktív, fiatal korosztálynál is előfordulnak.    


Mi a legnagyobb kihívás?

Nemcsak az ortopédia, de az orvostudomány is rohamosan fejlődik. Viszont minél több lehetőség áll rendelkezésünkre, annál inkább ráébredünk, hogy mennyire egyedi minden ember problémája. Véleményem szerint jövő a személyre szabott medicináé. A másik nagy kihívás számomra elmagyarázni és megértetni az emberekkel, hogy még mindig a megelőzés a legjobb gyógymód.     


Dr. Bartha Lóránd ortopédus-traumatológus szakorvost keddenként 15.00 óra után lehet megtalálni Szatmárnémeti legújabb és igazi csúcstechnológiával felszerelt klinikáján, a Hám János Orvosi Központban a Stefan cel Mare utca 13. szám alatt (bejárat a Ceahlăului utcáról). Előjegyzést kérni személyesen a klinika székhelyén, illetve telefonon, a 0361-733018-as számon lehet.