Servicii de ortopedie de calitate înaltă la Centrul Medical „Hám János” !
Servicii de ortopedie de calitate înaltă la Centrul Medical „Hám János” !
Centrul Medical „Hám János” oferă servicii de ortopedie, cu regularitate săptămânală, pentru pacienții cu probleme la nivelul aparatului locomotor.

Cabinetul de specialitate de la etajul 1 este accesibil cu lift atât pentru pacienții aflați în scaune cu rotile cât și pentru vârstnici. Pentru interviu ne așteaptă dr. Bartha Lóránd, specialist în ortopedie și traumatologie al centrului.

 

Domnule doctor, vorbiți-ne, vă rog, despre parcursul dumneavoastră profesional !

Am absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş, însă, la scurt timp m-am mutat în Germania. Acolo mi-am făcut rezidențiatul, apoi mi-am luat examenul de specialitate. Am lucrat în instituții variate, începând de la o clinică privată din München și până la Clinica Universitară din Bochum. Asta mi-a oferit ocazia să mă familiarizez cu o paletă variată din domeniul ortopediei și Traumatologiei. În anii premergători mutării mele acasă am fost medic primar la o clinică sportivă. Aici ne-am ocupat mai mult cu tratamentul articulației genunchiului (ligamente, cartilaje), afectată după diverse accidentări.

 

Cu ce probleme vi se adresează cel mai adesea pacienții ?

Sunt angajat cu normă întreagă în cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, unde întâlnesc stadii avansate ale leziunilor articulare, modificări degenerative, leziuni survenite în urma accidentărilor. Din păcate, în majoritatea cazurilor, pacienții cer ajutor doar când boala este într-un stadiu avansat, cu dureri insuportabile. În asemenea situații e mult mai greu să restabileşti sănătatea sau să ameliorezi suferința pacientului pe termen lung.

Este îmbucurător faptul că, aici la Centrul Medical „Hám János” pot să ajungă la noi pacienți în stadii incipiente. În aceste situații avem șanse bune să analizăm cauzele, putem să atragem atenția pacienților asupra unor stiluri de viață greșite (greutate excesivă, postura deficientă, lipsa sportului). În aceste situații se pot administra analgezice (luând în seamă și alte patologii de care suferă pacientul), sau putem începe și un program de tratament adjuvant. O problemă aparte o reprezintă leziunile extrem de dureroase de la nivelul genunchilor. În aceste cazuri se pot administra tratamente antiinflamatoare injectabile (infiltrații), dacă pacientul se adresează din timp medicului.

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră Centrul Medical „Hám János”?

În ceea ce privește imaginea și organizarea, instituția este de nivel european. Consider că este important faptul că centrul dispune de o echipă multidisciplinară începând de la partea de imagistică (radiologie, ultrasunete), trecând prin investigațiile de laborator și până la consultațiile clinice, astfel putem ameliora teama pacientului față de medic, și putem crea acel mediu unde rolul principal îi aparține pacientului –  încrederea reciprocă este baza unui tratament reușit. Pe lângă asta consider ca fiind extrem de importantă menținerea nivelului profesional. În scurt timp, în instituție vom dispune și de un CT (computer tomograf) performant, ceea ce va îmbunătăți considerabil diagnosticul imagistic al diverselor afecțiuni. Dezvoltarea centrului este una continuă.

 

Cum vedeți viitorului ?

Pe lângă unitatea imagistică, Centrul Medical „Hám János” are și o sală de operație, a cărei autorizare este în curs de aprobare. În lumea de astăzi, după sănătate, timpul este cel mai important factor. Existența unei săli de operație în ambulatoriu permite efectuarea unor intervenții chirurgicale de o amploare mai mică (de exemplu: artroscopie, sindromul de tunel carpian, chirurgia piciorului), într-un sistem în care pacientul petrece doar o zi în mediul spitalicesc. Acest model devine tot mai practicat, deoarece afecțiunile locomotorii sunt tot mai prezente și la vârsta activă, astfel spitalizarea de zi contribuie reintegrarea rapidă a pacientului în activitatea sa zilnică.

 

Ce constituie cea mai mare provocare ?

Nu doar ortopedia, ci și științele medicale în ansamblul lor se dezvoltă într-un ritm amețitor. Însă, cu cât avem la dispoziție mai multe variante de diagnostic și tratament, ne dăm seama că problema fiecărui pacient este un unicat. După părerea mea, viitorul îi aparține medicinei personalizate. Un alt aspect important pentru mine este să îi fac pe oameni să înțeleagă că prevenția este cel mai eficient tratament.

 

Dr. Bartha Lóránd, specialist în Ortopedie și Traumatologie, oferă consultații în zilele de marți, de la ora 15.00, în modernă clinică Centrul Medical „Hám János” din Satu Mare, situat pe strada Ştefan cel Mare nr. 13 (intrarea de pe strada Ceahlăului). Programările se pot face personal la sediul clinicii, sau la numărul de telefon 0361-733018.