Centrul Medical János Hám stă la dispoziţia pacienţilor de câteva luni. Despre obiectivele şi rolul instituţiei noastre l-am întrebat pe dr. László Láng, directorul centrului.
Care a fost punctul de pornire, în ce priveşte înființarea Centrului Medical „Hám János” ?
Ideea înființări Centrului Medical „Hám János” s-a născut în 2015. Cu câțiva ani în urmă, Biserica Romano-Catolică, adică Surorile Caritabile „Sfântul Vincențiu” au reprimit acea clădire care în secolul XIX a fost construită la inițiativa episcopului Hám János, cu scopul de a asigura un loc, aşa cum se cuvine, pentru surorile care asigură partea socială a bisericii. După mai bine de un secol în care surorile caritabile au lucrat pentru nevoiaşi, în 1949 Guvernul comunist de la acea vreme a naționalizat clădirea, aceasta ajungând din nou în proprietatea bisericii doar în anii care au urmat Revoluției, în baza Legilor Restituției. La initiațiva Episcopului Diecezei Romano-Catolice Satu Mare, Schönberger Jenő, clădirea şi-a reprimit vechiul rol, cel social, adică a asigurat bunăstarea socială, mai precis îngrijirea medicală a locuitorilor regiunii. După o pregătire de mai mulți ani, la sfârşitul lui 2018, datorită bugetului asigurat de Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare, s-a reuşit demararea lucrărilor de renovare a clădirii, în urma cărora în 2021 s-a finalizat un complex modern, demn de veacul al XXI-lea, cu dotări de ultimă generație şi un spital de zi.
Care au fost criteriile după care au fost selectați medicii, partenerii şi dotările necesare ?
În paralel cu lucrările de renovare a clădirii s-a lucrat şi la dotarea cabinetelor de specialitate, respectiv au fost invitați specialişti din diverse domenii. Ne-am hotărât lângă acele specializări pentru care există cerere mare în ce priveşte îngrijirea medicală, iar pe de altă parte am dezvoltat domenii terapeutice specifice populației, precum cele care trateaza bolile cardio-vasculare, oncologice. Pentru aceste domenii medicale am contactat cei mai buni specialişti din regiune, care cu cunoştințele şi pregătirea lor, asigură un nivel înalt în ce priveşte îngrijirea medicală, şi pot duce mai departe nivelul proiectelor sociale însuşite de biserică.
De ce este Centrul Medical „Hám János” atât de deosebit ?
Pe lângă faptul că instituția noastră asigură un mediu elegant, liniştit şi civilizat pentru îngrijirea bolnavilor, despre aparatura medicală se poate spune că este la nivelul tehnic cel mai înalt. Am considerat că este important ca, în fiecare domeniu medical, specialiştii noştri să aibă acces la cele mai performante aparaturi. Punctualitatea, atenția, răbdarea, caracterizează întreaga echipă a instituției. Considerăm că este important ca pacienții, atât din punct de vedere medical cât şi uman, să fie mulțumiți de serviciile pe care le asigurăm.
Care este experiența primelor luni de activitate ?
Muncă multă şi atenția sunt necesare pentru pornirea activității unei asemenea instituții. Extinderea serviciilor noastre a făcut posibilă adaptarea permanentă la aşteptările pacienților noştri. Metodele noastre diagnostice şi terapeutice se extind mereu, specializări noi şi aparatură de ultimă generație îi dau culoare, asigurând o tot mai bună calitate a serviciilor noastre. Vizitatorii s-au declarat mulțumiți de munca noastră, şi îi asigurăm că şi în viitor vom menține nivelul ridicat al serviciilor medicale şi pe cât posibil creşterea calității acestora.
Care sunt proiectele clinicii, atât pe termen scurt cât şi pe o perioadă mai lungă ?
În ceea ce priveşte proiectele pe termen scurt, vorbim de îmbunătățirea echipei de specialişti, trecând prin dezvoltarea paletei terapeutice, până la implementarea unei unități imagistice (Röentgen, mamografia, laborator de ultrasunete şi CT) de ultimă generație. În cadrul instituției noastre, oferim nu doar servicii terapeutice, ci inițiem şi un proiect de păstrare a sănătății, de prevenție. De asemenea, dorim să ne conectăm la programele de screening național pentru a diagnostica cât mai precoce anumite afecțiuni. Pe termen lung dorim să devenim o instituție importantă printre spitalele de zi din regiune, şi să putem sprijini îmbunătățirea statutului de sănătate a locuitor orașului şi județului nostru.
Ne-am bucura dacă pacienții din județ ar fi nevoiți să aleagă cât mai puțin instituțiile medicale ale altor țări, oraşe pentru a se trata corespunzător.