Ironia sorții este faptul că, chiar din „oraşul comorilor” s-a mutat la Satu Mare, acel specialist care se ocupă cel mai degrabă de copii. Se numește dr. Diana Pop.
„Copiii au nevoie de mai mult timp, mai multă toleranță. Mai întâi trebuie să ne împrietenim cu ei. Dacă asta s-a întâmplat, adesea sunt mult mai dispuşi spre colaborare decât adulții” explică tânărul specialist, a cărui lucrare de specialitate vizează retinopatia de prematuritate.
Dr. Diana Pop s-a născut în Timişoara, apoi s-a mutat în Cluj-Napoca. A studiat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, urmându-şi apoi anii de rezidențiat în cadrul Secției de Oftalmologie a Spitalului Județean. În prima jumătate a perioadei de 4 ani de rezidențiat s-a ocupat de copii. Mai mult de un an, din ianuarie 2021, lucrează în cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, și de asemenea, oferă consultații și la Centrul Medical „Hám János”, în timp ce își pregătește teza de doctorat.
„Îmi place să trăiesc la Satu Mare, este mult mai liniștit decât Clujul. Pe de altă parte, un oftalmolog are și aici posibilitatea să lucreze în condiții optime, având în vedere că, spre exemplu, Centrul Medical „Hám János” are toate dotările necesare în acest sens” explică specialista.
În primul rând s-a referit la autorefractometru, cu care pot fi investigate vederea la distanță dar și strabismul, respectiv la biomicroscop-ul din dotarea clinicii care este unul modern, facilitând investigarea suprafeței globului ocular, cu ajutorul unei lămpi speciale. Cu ajutorul oftalmoscopului direct și indirect poate fi investigat fundul de ochi, iar tomograful optic de coerență facilitează studiul fundului de ochi.
Deși tratarea afecțiunilor oftalmologice a copiilor nu necesită o specializare aparte, aceasta a lipsit multă vreme de pe paleta serviciilor medicale sătmărene. Însă, în prezent, dr. Diana Pop, un specialist cu o înaltă pregătire oftalmologică, stă la dispoziția micuților pacienți.
Dar totuși, la ce trebuie să fie atent un părinte în ce privește afecțiunile oculare a copilului ?
„Copii nu știu să spună, că îi doare ochiul, sau că nu văd prea bine. Însă simptomatologia este asemănătoare ca și în cazul adulților: dacă vi se pare că copilul nu vede bine, sau are ochiul roșu, sau clipește des, adresați-vă unui oftalmolog” recomandă specialistul.
Chiar și un nou născut poate fi consultat, iar în România sunt supuşi unei consultații obligatorii de specialitate bebeluşii născuți cu mai puțin de 2000 de grame, sau înainte de termenul 34 de săptămâni. „Ideal ar fi însă, dacă părinții şi-ar duce copilul la un consult de rutină, atunci când aceștia au învățat deja să vorbească și se poate comunica cu ei, deci pe la vârsta de 3-4 ani. Acesta este cu atât mai important cu cât în familie există predispoziție spre afecțiunile oculare” adaugă aceasta.
De ce este nevoie de acest lucru ?
Spre exemplu, din cauza bolii denumită ambliopie, care se manifestă prin faptul că pacientul vede cu unul dintre ochi mai rău decât cu celălat. În acest caz creierul se bazează pe ochiul mai sănătos, și îl neglijează pe celălalt. Dacă această afecțiune nu este diagnosticată și tratată până la vârsta de 6-7 ani, atunci persoana respectivă va vedea mai slab cu un ochi, toată viața.
În cadrul celei mai noi și dotate clinici din Satu Mare, dr. Diana Pop oferă consultatii în după-amiezele de joi. Stabilirea unei consultații oftalmologice se poate face personal la sediul clinicii, în municipiul Satu Mare, pe strada Ştefan cel Mare nr. 13 (intrarea de pe strada Ceahlăului), respectiv la numărul de telefon 0361.733.018.